РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ДОШКІЛЬНИКІВ

/Files/images/1241513814_3.jpgЧому питання харчування дошкільнят є такими важливими? Тому що, на жаль, більшість хвороб сьогодні починають формуватися саме в цьому віці. Це хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як хронічні гастродуоденіти, холецистохолангіти і навіть виразкові хвороби. Які ж продукти можна вживати, а чого краще уникнути, якщо у вашій сім'ї дитина дошкільного віку?

На жаль, сьогодні доводиться виключити з харчування дітей такий продукт як печінка. Якщо раніше медики обов'язково радили включати її в харчування дітей, які страждають від анемії, то сьогодні необхідно від цього відмовитися: в печінці тварин накопичується багато хімічних речовин, якими так насичені трави, що їх споживають свійські птахи чи тварини.

Треба також пам'ятати про шкідливий вплив нітратів і нітритів на дитячий організм. Ці сполуки, що є також обов'язковим компонентом у виготовленні в нашій харчовій промисловості м'ясних напівфабрикатів і ковбасних виробів, руйнують слизову оболонку шлунка. Крім того, вони є канцерогенами, під впливом яких хромосомний набір клітини здорової людини може змінитися і стати подібним до хромосомного набору ракової клітини. Як же бути з овочами, в яких і містяться ці самі нітрати, - запитаєте ви? Можна вимочувати їх в холодній воді (30-40 хвилин). Ще корисно, крім вимочування, овочі варити дрібно нарізаними. В цих випадках близько 50% нітратів переходить у відвар. В процесі варіння картоплі "в мундирі" у воду іде 21-26% нітратів, а очищеної картоплі - близько 50-56%. Близько 10% нітросполук накопичується в шкірці фруктів і овочів. Тому краще давати дітям очищені яблука, груші, огірки тощо. В капусті ж найбільша кількість нітратів знаходиться в зелених поверхневих листках і качані. В моркві нітрати накопичуються в стержні. Вважають, що якщо стержень значно світліший від моркви, то ця морква містить багато шкідливих речовин і її в сирому вигляді краще дітям не давати.

Ще хочеться вас попередити: будьте обережні з тепличними овочами, що цілорічно продаються в магазинах. В останні роки вони стали постійним джерелом отруєнь у дітей. Найменша кількість шкідливих речовин, включаючи азотисті з'єднання, а також радіоактивні елементи, міститься в крупах (зернах злакових культур). Тому не забувайте про каші! В них є багато поживних речовин, необхідних для росту.

Існує думка, що тільки м'ясні продукти можуть забезпечити усім необхідним ростучий організм дошкільняти. Страви з м'яса корисні як старим, так і молодим, хворим і здоровим. І ще. Постарайтеся в харчуванні маляти відмовитися від кісткових бульйонів. Колись ними годували тільки худобу, а сьогодні їх найчастіше варять для дітей. Не потрібно готувати і жирних бульйонів. М'ясну ж страву краще подати у вигляді пісного м'яса без гарніру. Якщо дуже хочеться, додайте до нього бурячковий салат. Не рекомендується дітям вживати м'ясо з картоплею, бо це сполучення важке для перетравлювання. Малюки взагалі погано їдять гарніри до м'яса, обираючи м'ясо без гарніру, і це не випадково. Є істина, яку повинна знати кожна мати: не так важливо, скільки з'їсть дитина, важливіше - скільки вона зможе засвоїти! У зв'язку з цим важливо правильно організувати режим харчування малюка. Бажання поїсти виникає тоді, коли людина встигла попрацювати, порухатися. До цього моменту починають активізуватися шлункові ферменти, що перетравлюють їжу. Чим приємніший запах і вигляд їжі, тим активніше працюють травні ферменти і сильніше відчуття голоду. Тому продумайте як краще організувати режим харчування свого дошкільняти і ви зможете попередити багато майбутніх захворювань.

/Files/images/1286799577_doktor-aybolit.jpg

Лікар радить, консультує, інформує

ЯК ЗМІЦНИТИ ІМУНІТЕТ Харчуйтесь так, щоб поповнювати запаси eнepгії та відновлювати сили. Вiд того, як ви харчуєтеся та п'єте у сезон холодної погоди також залежить стан вашого здоров'я та імунітету. Правильне харчування допомагає регулювати температуру тіла та забезпечує достатню кiлькiсть eнергії для працюючих м'язiв. Тому харчування повинне бути таким, щоб eнергії утворювалось бiльше, оскiльки у холодну погоду обмiн речовин пiдвищується, i для зiгрiвання та зволоження повiтря витрачається бiльше енергiї, нiж при звичайнiй температурi. Збiльшiть вживания бiлкової їжi. Оскiльки клітини імунної системи мають бiлкову структуру, нео6хiдно вживати щодня достатню кiлькiсть якiсного бiлку, тобто такого, в якому є всі незамінні амінокислоти. Це в першу чергу, бiлки тваринного походження: яйця, сир, молочнi продукти, нежирне м'ясо та птиця, риба, у тому числi, жирна морська, та рослинного - квасоля, горох. Що стосується вуглеводiв, якi є джерелом швидкої eнергії, то перевагу слiд надавати так званим складним, тобтотим, якi засвоюються поступово: свiжi овочi, фрукти, хлiб з цiльного зерна, А простi вуглеводи, такi, як бiлий цукор, вироби з бiлого борошна, потрiбно максимально обмежити, а ще краще - зовсiм не вживати, оскiльки нiчого, крім порожнiх калорiй вони не дають. Hi в якому разi не треба забувати про кориснi натуральнi жири, якi забезпечують органiзм тривалою енергiею: твариннi - молочнi продукти, м'ясо, сало, жирна морська риба та рослиннi - олiї (оливкова, лляна, рапсова) i рiзноманiтнi горiхи та насiння. Продукти харчування, якi перенасиченi шкiдливими транс-жирами та сiллю, такi як чiпси, сухарики,готовi кондитерськi вироби, особливо з кремом, вживати не варто. Не починайте свiй денъ без повноцiнного снiданку. Снiданок "запускає" весь денний обмiн речовин i тому пропускати його ні в якому разi не слiд. Iдеальний снiданок: 2 варенi яйця iз пучком зеленi, бутерброд з цiльнозернового або висiвкового хлiба, 2 шматочки твердого сиру, жменя волоських гopixiв та чашка кави з молоком. Обiдайте гарячою та бiлковою їжею. В обiд дуже важливо не їсти всухом'ятку, а спожити гарячий суп та м'ясо чи рибу й овочi. Вечерею можуть бути шматок м'яса, салат із капусти та цибулi, та 1 зубчик часнику. Використовуйте енергетичнi властивостi курячого бульйону. Мiж основними прийомами їжi перекушуйте бутербродами iз сиром та чашкою гарячого курячого бульйону, посипаного дрiбно порiзаною зеленню та приправленого чорним та (або) червоним перцем чилi. Бульйон - це джерело незамiнних амiнокислот, якi необхiднi для відновлення організму, він дає енергію та відновлює сили. Перець чилi мiстить речовину капсаїцин, яка стимулює теплові рецептори і створює відчуття тепла в організмі та сприяє утворенню ендорфiнiв у мозку, якi покращують настрiй. Солодощi повиннi бути енергетичними. Чорний шоколад iз гарячим чаєм можуть бути найкориснiшим десертом пiд час перебування на холодi. Пийте достатньо рiдини. Пiд час холоду пiдвищуються витрати вологи, тому для попередження зневоднення тiла потрiбно не забувати пити. Але якщо ви є любителем чорної кави, то прийом її повинен бути обмежений однією-двома чашками, оскільки кава прискорює виведення води з організму. Поповнювати запаси рiдини краще зеленим чаєм, чорним чаєм з молоком, настоєм шипшини, натуральними компотами, узваром, журавлиновим морсом та трав'яними чаями. Варення з калини, малини, облiпихи, мед додавайте замiсть цукру. Вживати напої слiд у гарячому та теплому виглядi. Н i в якому разi не пийте холоднi напої, у тому числi шипучi газовані солодкi, оскiльки вони сприяють охолодженню органiзму та затрудніють перетравлювання їжі. Зiгрiваючий шоколадний чай на снiданок. Заварiть мiцний чорний чай. В ще гарячий чай покладiть невеличкий шматочок вершкового масла, трохи чорного шоколаду i корицi на кiнчику ножа. Настоюйте 1-2 хвилини. При замерзаннi, втомi, упадку сил можна приготувати запашний, смачний, зiгрiваючий та енергетичний безалкогольний напiй. Рецепт: Заварiть свiжий чорний чай, без ароматизаторiв та добавок, iз розрахунку чайна ложка на склянку чаю. Закрийте кришкою та дайте настоятись 5-7 хвилин. Налийте у чашку свiжозаварений чай (гарячий). Додайтещіпку меленої корицi та iмбиру. За бажанням можна покласти у чашку шматочок лимона i 1-2 чайнi ложки меду. Перемiшайте та дайте настоятися. Лимон мiстить вітамін С, мед має зiгрiваючi та протимiкробнi властивостi, мiстить багато цiнних вітаміннів, мiнералiв та бiологiчно активних речовин. Кориця має антимiкробнi та антиоксидантнi властивостi, а екстракти та ефiрна олiя корицi здатнi попереджувати простуднi захворювання. Сильними антимiкробними та дезинтоксикацiйними властивостями володіє імбир. При болi у горлі, нежитi та ГРВІ свiжий iмбир допоможе захиститися вiд захворювання. Для цього його потрiбно очистити вiд шкірки, вiдрiзати малесенький шматочок та посмоктати. Завдяки дуже вираженим антимiкробним та противiрусним властивостям ефiрних олiй iмбир успiшно лiкує захворювання носоглотки. Вживайте їжу, та багату вiтамiнами мiнералами. Щодня потрiбно вживати їжу, багату вiтамiнами С, групи В, мiнералами та продуктами, якi мають противiруснi та антимiкробнi властивостi: часник, цибулю, xpiн, червоний перець чилi, iмбир. Часник та цибулю найкраще поєднувати з салом та висiвковим або цiльнозерновим хлібом. Вiдновлюйте сили за допомогою сну. Останньою порадою у профiлактицi сезонних захворювань є достатнiй сон. Його тривалiсть повинна визначатись вашим самопочуванням: комусь потрібно 6 годин, а комусь i 8 недостатньо. Кожна година сну дає можливiсть органiзму виробляти додаткове тепло. Перед засинанням можна розтерти ступнi нiг в'єтнамським бальзамом, або його ще називають "Зiрочка", а вже пiсля цього одягнути шкарпетки - це покращить циркуляцію крові та зігріє ноги. Шкарпеток має бути не менше двох - тi, що ближчi до тiла, з синтетичною ниткою, для кращого збереження тепла, i зовнiшнi - з нaтуральноїi вовни, товстi. Для легшого засинання корисно випити склянку гарячого молока або липового чаю. Примітка: які продукти мають зігріваючі властивості Спецiї: кориця, фенхель, aнic, гвоздика, кардамон, чилi, часник та iмбир. Продукти тваринного походження: баранина, телятина, курка. Крупи: гречка та вiвсянка. Молочнi: сири, у тому числi iз плicнявою, сметана, козяче молоко. Овочi: хpiн, цибуля. Фрукти: родзинки та курага. Горiхи: грецький, кеш'ю. Напої: iмбирний чай та чай iз фенхелю.
Кiлькiсть переглядiв: 122